FAGJURYEN

Uavhengige eksperter

De leter etter det beste produktet

Alle mat- og drikkevarer med Spesialitet-merket er testet og godkjent av en uavhengig fagjury, der medlemmene har høy matfaglig kompetanse. Målet er å gjøre det enkelt for deg å finne de unike smaksopplevelsene.


Fire ganger i året møtes ti jurymedlemmer for å smatte, lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke. De er på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori.

– Vi står jo som garantister for at dette er unike smaksopplevelser og da er det viktig at vi er strenge.

Tydelige kvalitetsforskjeller

Det er ikke lett å komme gjennom fagjuryens nåløye, og bli godkjent som en Spesialitet. Kandidatene testes først mot andre produkter i samme kategori. Hver og ett fagjurymedlem noterer poeng for smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon.
Deretter presenterer alle sin poengsum og sitt synspunkt. Til slutt teller man opp stemmene. Det skal ikke være noen tvil; syv av ti må stemme for godkjenning for at produktet skal passere.

Uhildet jury

Spesialitets fagjury er et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse som bedømmer
hvilke produkter som kan merkes med Spesialitet. Fagjuryen er sammensatt med en variert
og bred matfaglig og matkulturell kompetanse.
Mat- og drikkevarene som testes er lokalmatprodusentenes stolthet, for det er produsentene selv som søker om å få et produkt vurdert. Blir produktet godkjent så får det bære Spesialitet-merket i tre år, før det vurderes på nytt. Produsenten kan derfor ikke hvile på laurbærene; kvaliteten må opprettholdes og stå seg mot nye produkter i markedet. Et viktig poeng er at fagjuryen ikke har noen kommersiell interesse av å godkjenne produktene.

Hvem sitter i juryen?

  • Harald Osa, kokk. Juryformann fra 2019: Osa er et fyrtårn innen norsk mat. Den prisbelønte kokken var i flere år lagleder for det norske kokkelandslaget. Osa har blant annet vært kjøkkensjef ved Hotel Continental og ved Holmenkollens restaurant. Han var også med på å starte opp Gastronomisk Institutt i Stavanger, og har gjennom hele karrieren vært opptatt av å bruke og løfte fram norske råvarer og ingredienser. Han har gitt ut flere kokebøker. I 2003 ble Osa tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. 
  • Kjøkkensjef Gunnar Jensen: Jensen er kjøkkensjef for Mathallen i Tromsø. Han er en engasjert kokk som ivrer for å ta i bruk og løfte fram norske – og særlig nordnorske! – råvarer. I 2017 ble han kåret til Årets Kjøkkensjef av Norges Kokkemesteres Landsforening. I 2015 fikk han Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
  • Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen: Etter flere år som kokkekommentator i «4-stjerners middag» på TV Norge er Ole Martin Alfsen et kjent fjes for mange. Den engasjerte kokken og vinkelneren har jobbet ved flere kjente norske restauranter, han har også gitt ut kokebøker sammen med Tom Victor Gausdal, samt vært fast mat- og vinspaltist i Dagsavisen. 
  • Anne Karine Statle, daglig leder Lofotenmat:  Statle er engasjert og målretta daglig leder av Lofoten Mat, en institusjon som gjerne omtales som et fyrtårn innen matkultur og matopplevelser i Lofoten. Hun har også vært koordinator i Nordnorsk Landbruksråd. 
  • Kjøkkensjef Petter Wahl Sekne: Kokk og produktutvikler i Furseth-gruppen. Leder av  «Fra bonden til kokken», som tidligere skaffet utvalgte, gode norske lokalmatvarer til kokker, og som gjør foredrags- og formidlingsvirksomhet innen norsk lokalmat og kokkekunst. 
  • Rådgiver fra Innovasjon Norge: Nadja Y. Hartikkala: Matentusiast Hartikkala er rådgiver innen fagfeltet mat og drikke i Innovasjon Norge. Hun har tidligere vært prosjektleder i Hanen i flere år. 
  • Alexandra Krage Angell fra Matarena / Smak av kysten: Krage Angell er daglig leder av Smak av kysten, et gastronomisk nettverk for sjømatopplevelser i Norge, og leder Matarena som skal inspirere, utvikle kunnskap og fremme bærekraftig lokalmat fra sjø og land.  Tidligere prosjektleder ved Norsk Sjømatsenter. 
  • Pølsemakermester og næringsmiddeltekniker Tom Johannessen fra NOFIMA: Har vært dommer under NM i kjøttprodukter i flere år. Han jobber jeg med kjøttproduksjon fra liten til stor, fra deltagelse i EU-prosjekter/forskningsprosjekter til lokalmatprodusenter over hele landet. Han holder kurs i kjøttproduksjon, farseproduksjon og spekematproduksjon fra nedskjæring til ferdig produkt.
  • Kokk Inge Johnsen:  Har fag- og svennebrev som kokk og konditor. Var Norges Bondelagskokk i 2009 og har mottatt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris i 2017.
  • Matentusiast Maj-Britt Aagaard: Tidligere dommer i Masterchef Norge og vinner av Masterchef Spesial. Kokebokforfatter og matblogger på Spiselandslaget.

Se etter Spesialitet i butikken 

Spesialitet-merket skal vise forbrukerne veien til de unike smaksopplevelsene, og stimulere til mangfold i norsk mat- og drikkeproduksjon. For det hjelper ikke å produsere flotte kvalitetsprodukter dersom ingen finner frem til dem i butikken og kjøper varene.