Å speke er vår eldste form for konservering av kjøtt. Selve ordet betyr å tørke. Det ligger mye historie, kunnskap og utvikling i det som lages av norske spekepølser og annen spekemat i dag.
Nå er aldri en pølse bare en pølse, og det gjelder selvsagt også spekepølser.
Her kan du lese mer om de forskjellige spekepølsene. At saken også har litt om spekemat generelt, er selvsagt bonus.
Fra salami til spekepølse
Vi kan ikke si noe om når historien om spekepølse startet. Vi vet at spekepølser var en del av noe som man i det gamle Roma kalte for salsum, som betyr saltet. Av salsum kommer ordet salami som er italienske spekepølser. De italienske pølsene lagres og modnes i mellom 30 til 90 dager, og noen ganger over det.
Spekepølser kan lages av veldig mange forskjellige kjøttslag, men svinekjøtt er nok mest vanlig. Også ofte i en blanding av flere kjøttslag. Godt kan det være å blande sammen gris- og kalvekjøtt, okse- og kalvekjøtt, okse-grisekjøtt eller blanding av kjøtt fra vilt. Innmat, som hjerte og lunger, er ofte også perfekt for smakfulle spekepølser.
Hvor mye spekemat per person?
Hvor mye spekepølse skal jeg beregne per person, kan være et spørsmål som ofte dukker opp. Og da tenker man selvsagt på hvor mye du skal beregne når du skal servere spekemat. Skal du kun ha spekemat og tilbehør, er det en tommelfingerregel å tenke 500 gram per person. Husk at denne mengden gjelder alt fra brød, til salat, til poteter til selve spekematen. Ha gjerne 50/50 av spekepølse og annen spekemat.