Norsk ost på sitt beste
Ostene med Spesialitetsmerket er det beste av det beste av norsk ost. Merkeordningen viser vei til nydelige oster fra både små og store produsenter: Herlig myk chevre, moden rødkitt, geitost, kuost, blåskimmel, raklettost og brunost.
Norge er blitt en ostanasjon av rang og har vunnet Oste-VM to ganger. Begge ganger med en ost som var stolt bærer av Spesialitet- merkeordningen for unik smak.
Utvalgt av fagfolk
Spesialitetsmerket har en egen fagjury, som lukter, smaker og smatter seg igjennom produkter. Klare og strenge kriterier gjør at ikke alle går igjennom fagjuryens nåløye. De er ekspertene som velger ut hvilken ost som skal få bruket merket blant alle de ulike ostetypene som produseres i Norge
-
Modning av ost Les om hvordan osten lages og modnes, samt tips til tilbehør og gode oster merket med Spesialitet
-
Blåmuggost Lær mer om blåmugg, muggost, blåskimmelost og hva som er særegent med denne typen ost
Gulost
Oster som edamer, gouda, parmesan, sveitser og cheddar er faste eller halvfaste løypefelte oster, med en hard konsistens og en smidig, skjærbar og grovkornet struktur, kalles gjerne med et samlebegrep guloster. Det er en stor ostegruppe med mange forskjellige tydelige egenskaper som skyldes ulike bakteriekulturer og forskjellige fremstillingsmetoder.
Brunost
Brunosten er norsk matkultur. En ost som ikke er ost, siden den faktisk ikke lages av ostemasse, men av mysen. Brunost er halvfast og har smaksnyanser av sjokolade og karamell. Smaken kan være både kraftig, skarp og søt.
Hvitskimmel
Hvitskimmelost, «croûte fleurie», også kalt hvitmuggost, er en ostefamilie med familiemedlemmer som brie og camembert. Ostene har en hvitskimmelskorpe og ostene modnes utenfra og inn mot midten.
Blåskimmel
Dette er ost som er modnet ved at spesielle muggkulturer stikkes inn i osten, trenger inn fra overflaten, eller tilsettes ystemelken. På norsk kalles denne typen ost også blåmuggost.
Pultost
Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Pultosten knyttes både til Vest- og Østlandet. Ystemåte, utseende, lukt og smak varierer etter yster og områder. Trolig kan navnet tilbakeføres til det danske ordet «pult» som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet «pulta», som betyr grøt.
Rødkitt
Rødkittoster vaskes med saltlake med jevne mellomrom. Dette gir ostene den karateristiske rødfargen, som igjen har gitt navnet til ostefamilien. Saltlaken kan blandes med krydder og alkohol. Hver blanding er unik fra hver produsent, og er med på å gi osten farge, aroma og smak.
Geitost
Geitost er rett og slett ost fremstilt av geitemelk, men der stopper også enkelheten. Geitoster er myke, som i smøroster og chevre, eller halvfaste eller faste.