Hvordan lages ost?
Nå vi lager ost kaller vi det å yste. Ost kan lages av melk fra kyr, geiter og sauer, og kan lages av både rå eller pasteurisert melk.
Skal melk bli til ost må mesteparten av melkeproteinene danne det vi kaller ostemasse. Det skjer når vi tilsetter ulike syreproduserende bakterier, eller melkesyrebakterier, og enzymblandingen løpe. Hva som tilsettes er avhengig av hvilken ost som skal lages.
Modning av ost
Så skal osten modnes. Først noen uker i et gjæringslager med temperatur på 10-20°, og siden fra minst fire uker på et modningslager med temperatur på 8-12°. Traditionelt ble oster modnet i grotter og kjellere med lav temperatur og høy luftfuktighet. i dag er det i kontrollerte tempraturstyrte lagringsrom, men fortsatt brukes naturgrotter til noen oster.
Det er en kunst å modne ost. En kunst som gir både smak og personlighet til osten. De biokjemiske endringene som skjer under modningsprosessen, har betydning for hvordan den ferdig modnede osten blir. Modningen påvirker smak, tekstur og aroma.
Under modning dannes det små, harde og hvite krystaller. Mange tror at dette er saltkrystaller, men det er det ikke. Disse krystallene dannes når proteiner brytes ned til peptider og videre til aminosyrer. Det er et kvalitetstegn på en godt modnet ost.
Oppbevaring av ost
All ost bør oppbevares i kjøleskap ved vanlig temperatur på 4 ℃.. Hvert ostestykke bør pakkes hver for seg før det legges bort. Fastost kan legges i matpapir og så i plastemballasje. Myke oster har det best i plastfolie eller aluminiumsfolie. I tillegg er god hygiene viktig for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet. Store oster bør deles opp i flere stykker, og tas ut ved behov.
Ost smaker best når den er temperert.
Ostens fine smak og aroma kommer alltid best til sin rett i romtemperatur. Så ta den gjerne ut av kjøleskapet et par timer timer før servering. Dekk den først til med matpapir og så plast over, eller la den stå i originalemballasjen, så får du en godt temperert ost uten at den har harde kanter eller er for tørr.
Tilbehør til ost
Modnet ost kan nytes slik den er, i gode biter som en del av en ostetallerken eller som snacks. Den kan smeltes i brød eller over pasta. Vendes inn i sauser eller rives over supper. Er er det bare å finne dine favoritter!
Kan vi friste med Melbatoast med revet Høvding Sverre? Oppskriften finner du her.
Orkdal Ysteri
Orkladal ysteri er et gårdsysteri fra Orkdal i Sør-Trøndelag. Ysteriets mest kjente ost er en lagret fast kittost som heter Høvding Sverre. Den er laget som en sveitsisk tilsiter, og har tre modningsgrader – Ung, lagret i 3 til 6 måneder, lagret, som er lagret i 6 til 12 måneder og XO, lagret i over tolv måneder.
Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?
Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer produktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.
I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.